Lezing Artus Quellinus in Amsterdam

Artus Quellinus in Amsterdam

Vanaf 1648 verrees in Amsterdam een grandioos nieuw stadhuis, dat we nu kennen als het Paleis op de Dam. Voor het spectaculaire sculpturale decoratieprogramma van dit gebouw werd niemand minder dan de internationaal vermaarde, Antwerpse beeldhouwer Artus Quellinus (1609-1668) gevraagd zich voor lange tijd in Amsterdam te vestigen. Met een royaal honorarium en een grote werkplaats aan de Keizersgracht in het vooruitzicht ging hij overstag. Het werd zijn meesterwerk.

Gedurende zijn vijftienjarige verblijf in Amsterdam (1650-65) ontving Quellinus nog vele andere prestigieuze opdrachten uit zowel binnen- als buitenland. Zo hakte hij een statige Minerva-fontein voor Johan Maurits van Naussau Siegen, vereeuwigde hij een aantal Amsterdamse burgemeesters in marmer en maakte hij kleinere werken voor liefhebbers zoals Govert Flinck.

In deze lezing komen de drie ‘bouwstenen’ die Quellinus carrière hebben bepaald uitgebreid aan bod: Quellinus’ wortels in de Antwerpse Rubens-barok, zijn klassieke scholing in Rome, en in het bijzonder zijn zeer succesvolle jaren in Amsterdam. Hiermee heeft hij een onuitwisbare invloed op de Nederlandse beeldhouwkunst uitgeoefend.

 

LEZING
ARTUS QUELLINUS
IN AMSTERDAM

Kunsthistoricus
Bieke van der Mark
In overleg/
op aanvraag
Inclusief
hapje en drankje